Havířov se chce stát chytrým městem. Bude spolupracovat s odborníky z ČEZ ESCO

15. 4. 2019

Havířov podepsal memorandum o vzájemné spolupráci v oblasti Smart City se společností ČEZ ESCO, která se zaměřuje na chytrá energetická řešení pro firmy, obce a veřejné instituce. ČEZ ESCO bude pomáhat Havířovu s koncepcí chytrého města a navrhovat moderní úsporná energetická řešení s pozitivním vlivem na životní prostředí.

 

„Koncept chytrého města znamená spolupráci napříč obory. Týká se dopravy, informačních technologií, životního prostředí nebo energetiky. Být chytré město znamená učinit konkrétní kroky, aby se nám všem žilo lépe a pohodlněji. ČEZ ESCO se moderní městské energetice a dopravě věnuje dlouhodobě v Česku i v zahraničí a jsem rád, že jeho odborníci budou k dispozici i Havířovu,“ říká primátor Josef Bělica.

 

„Chytré město není o několika solárních lavičkách nebo chytrých lampách. Jde o systematický způsob, jak využít moderních technologií z různých oborů a provázat je navzájem tak, aby z toho měli obyvatelé co největší prospěch. Příkladem může být energetický management, který sleduje spotřebu energií v městských budovách, porovnává ji s ideálním stavem a navrhuje zlepšení, jak s budovou zacházet,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

 

Data sesbíraná energetickým managementem se pak mohou stát základem pro výběrová řízení na projekty energetických úspor. Efektivní jsou projekty realizované formou EPC. Ty zahrnují návrh řešení, technologické renovace i následný monitoring provedených opatření. Pro města a obce je přitom klíčové, že je možné splácet investice z dosažených úspor. Radnice tak mohou tyto peníze využít jinde. Výše úspor se obvykle pohybuje od 15 do 50 procent.

 

Tři objekty v Havířově už jsou teď součástí krajského projektu EPC, který realizuje ČEZ ESCO. Jde o Nemocnici s poliklinikou Havířov, Střední školu v Sýkorově ulici a Střední školu technických oborů v Lidické ulici. Celý projekt kraji uspořil na energiích zatím přes 120 milionů korun.

 

ČEZ ESCO nabídne Havířovu svoje služby i v poradenství týkajícím se vylepšování městského teplárenství nebo rozvoje dobíjecí infrastruktury pro elektromobilitu. ČEZ je provozovatelem největší dobíjecí sítě v České republice, má v tuto chvíli 140 dobíjecích stanic a přibližně každý týden buduje jednu novou.

 

„Elektromobilita bude znamenat revoluci v evropském automobilovém průmyslu a pro Česko bude velkou výzvou. Česká ekonomika je založená na automobilovém průmyslu a jeho subdodávkách, koneckonců i u nás v kraji působí velká automobilka,“ vysvětluje Bělica. „Pro města je ale také velkou příležitostí – elektromobily nemají výfuk a nekouří, jsou tiché a neprodukují hluk, mají nízké provozní náklady a dobíjet můžete v pohodlí doma,“ doplňuje Josef Bělica.

 

ČEZ ESCO je schopno pro firmy, obce a města zpracovat strategii elektromobility, návrhy a instalaci dobíjecích stanic, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení nebo pronájmy či prodeje elektromobilů. Věnuje se i výstavbě a provozu dobíjecích stanic pro elektrobusy.