Pátý Oranžový přechod v Havířově nadělil dětem Mikuláš

Před Základní školou Frýdecká v Havířově se rozzářil nově osvětlený přechod pro chodce. Pásku pátého Oranžového přechodu ve městě, na který v rámci projektu Bezpečnost a ochrana dětí v Havířově přispěla Nadace ČEZ 120 tisíc korun, slavnostně přestřihl Mikuláš s malými čertíky ze školní družiny.

5. 12. 2022

Přechod pro chodce na Frýdecké vyhodnotila městská komise BESIP jako vysoce rizikový pro chodce, zejména pro děti. Nachází se totiž před mateřskou a základní školou, což přináší velkou frekvenci aut i chodců, zvláště dětí. Přechod byl nevyhovující hlavně kvůli chybějícímu nasvětlení.

„Bezpečnost občanů a zejména dětí je pro nás na prvním místě. Jsem rád, že si to myslí i náš partner, Skupina ČEZ, která se na realizaci projektu prostřednictvím své nadace výrazně finančně podílela. Kromě často zmiňované transformace energetiky máme s ČEZ ESCO i další společné plány, jak zvelebovat naše město, a již pátý Oranžový přechod na území města Havířova je toho důkazem. Těší mě, že každý takový přechod výrazně zvyšuje bezpečnost chodců a zároveň i to, že se ČEZ chová jako férový a odpovědný partner,“ uvedl havířovský primátor Josef Bělica.

Na dosud neosvětleném přechodu město instalovalo dva stožáry, na které umístilo výložník se svítidlem, jehož rameno zasahuje do vozovky. Díky tomu se výrazně zlepšila viditelnost pro řidiče i při nepříznivých klimatických podmínkách.

„Udržování dobrých, řekl bych přímo sousedských vztahů, je jedním ze základních principů našeho podnikání. Proto se Skupina ČEZ podílí prostřednictvím své nadace na veřejně prospěšných projektech, které lidem přinášejí konkrétní užitek. Budování Oranžových přechodů, které výrazně zvyšují bezpečnost občanů, je toho jasným důkazem,“ řekl při příležitosti otevření přechodu předseda představenstva společností ČEZ ENERGO a ENVEZ Martin Václavek.

Celkové náklady na vybudování osvětlení byly přibližně 350 000 korun, příspěvek Nadace ČEZ činil 120 000 korun.

Aktivitu města i energetiků ocenil také moravskoslezský zástupce BESIPu. „Když jsem na vlastní oči viděl provoz před školou, musím říct, že tento přechod na nepřehledné křižovatce si moderní nasvícení opravdu zasloužil. Mám upřímnou radost, že i v dnešní složité době zůstává bezpečnost prioritou a že do ní zodpovědná města i firmy investují,“ řekl koordinátor BESIPu pro Moravskoslezský kraj Pavel Blahut.

Nadace ČEZ v minulosti podpořila v Havířově již čtyři Oranžové přechody. U dvou přechodů na ulici Studentská, jednoho přechodu na ulici Okrajová a dalšího na ulici 17. listopadu došlo v Havířově k nasvětlení nevyhovujících přechodů a zvýšila se tím bezpečnost dětí, které přes tyto přechody chodí nejčastěji.