Havířov spojil síly s energetiky

Zdroj: Právo
Rubrika: Severní Morava a Slezsko
Autor: Pavel Karban

23. 6. 2021

I přes odpor opozice a části obyvatel bude mít Havířov společnou firmu se společností ČEZ ESCO. Za 49 procent akcií zaplatí 4,655 milionu korun. Nová firma by měla nabídnout ekologičtější zásobování teplem a být alternativou k současnému centrálnímu systému vytápění. Teplo přitom nyní Havířov odebírá od konkurence ČEZ, společnosti Veolia.

Zhoršení ovzduší
Schválení vstupu do firmy, která se má jmenovat ENVEZ, posvětilo v pondělí 25 ze 41 zastupitelů. Do debaty se zapojili zastupitelé i obyvatelé města.
„Není mi jedno, když dochází k cílené destrukci současného systému,“ poukázal jeden z diskutujících Radek Sandri. Ten má za to, že vytvoření nové firmy zlikviduje spolupráci s Veolií. Další z občanů Josef Kupský vyzval zastupitele, aby o návrhu ani nejednali. „Myslím, že lidé o změnách, které se plánují, vůbec nevědí. Odhlasovat to znamená překvapit obrovské množství občanů. Protestuji, aby se hlasovalo, je potřeba veřejné hlasování,“ navrhl.
Proti spojení byla i opozice. Eduard Heczko (KSČM) uvedl, že projekt počítá se vznikem až 19 samostatných zdrojů na spalování plynu. „Dojde ke zhoršení ovzduší, a to z důvodu vybudování kogeneračních jednotek. Jde o zbytečnou zátěž z ekologického i ekonomického hlediska,“ varovala jeho stranická kolegyně Markéta Fikáčková. Podle Martina Rédra (piráti) zase není společný projekt inovativní, ekologický a ani neřeší budoucnost bez fosilních paliv: „Teplárna bude topit stále stejně, navíc přibydou lokální topeniště.“ A Darja Škutová (Jednotní) upozornila na to, že město bude mít ve firmě jen menšinový podíl a nic neovlivní. „Kde vezmeme na půlmiliardovou investici a jak se to promítne do cen tepla,“ ptala se.
Primátor Josef Bělica (ANO) ale všechny výtky odmítl. „Pokud má být město do budoucna nezávislé a mít možnost některé energetické projekty si řídit samo, tak bohužel jinou možnou cestu nevidím,“ řekl s tím, že i tímto krokem chce koalice urychlit modernizaci teplárenství v Havířově, a to i s ohledem na plánovaný přechod tepláren na nové technologie a odklon od uhlí.

Komíny se stavět nebudou
„Naším primárním cílem není odpojovat a rozbíjet síť centrálního zásobování teplem, ba naopak ji stabilizovat. Město vždy bude teplo soutěžit, takže pokud Veolia modernizuje, zvládne odchod od uhlí. Pokud bude mít dobrou cenu tepla, tak není důvod s ní nespolupracovat,“ vysvětloval primátor s tím, že lidé se nemusejí ničeho bát. „Pokud Veolia nebude postupovat konfliktním způsobem, není důvod cokoli změnit. Na druhou stranu město dnes bude mít alternativu,“ nastínil Bělica a dodal, že komíny se ve městě v dohledné době stavět určitě nebudou.
ČEZ ESCO je dceřinou společností energetické skupiny ČEZ, která se zaměřuje na energetické potřeby firem, obcí a institucí.