Havířov vytvoří společný podnik s ČEZ ESCO

Zdroj: Zpravodajství ČTK

21. 6. 2021

Havířov (Karvinsko ) 21. června (ČTK) - Zastupitelé Havířova na Karvinsku dnes rozhodli o vytvoření společného podniku se společností ČEZ ESCO, který by podle vedení města měl v budoucnosti nabídnout ekologičtější zásobování města teplem a být alternativou k systému centrálního vytápění, který pro město zajišťuje společnost Veolia. Záměr na jednání kritizovali někteří obyvatelé i opoziční zastupitelé. Obávali se zhoršení životního prostředí, zdražení tepla pro koncové zákazníky nebo toho, že pro město bude tato spolupráce znamenat vysoké náklady.

Havířov se na rozšíření vzájemné spolupráce se společností ČEZ ESCO dohodl prostřednictvím memoranda v dubnu a majetkový vstup do společného podniku museli schválit zastupitelé. Nakonec ho podpořilo 25 zastupitelů, 11 bylo proti, jeden se zdržel a čtyři zastupitelé nehlasovali. Ve společné akciové společnosti ENVEZ bude mít město podíl 49 procent a za nákup akcií zaplatí 4,655 milionu korun.

Opoziční zastupitelka Markéta Fikáčková (KSČM) v diskusi poukazovala na to, že dnešní rozhodnutí zastupitelů je v rozporu s vizí města, protože jeho dlouhodobým strategickým cílem je zlepšení kvality ovzduší. "Pokud se však dnes tento bod schválí, dojde naopak k jeho zhoršení, a to z důvodů vybudování kogeneračních jednotek, a to přímo ve městě. Mají spalovací motor a generátor, takže kromě zhoršeného ovzduší představují i výraznou hlukovou zátěž v okolí instalace. Pro město je to zbytečná zátěž z ekologického i ekonomického hlediska," uvedla Fikáčková. Zastupitelé kritizovali rovněž fakt, že ve společném podniku bude mít město jen jednoho zástupce v představenstvu a dozorčí radě, zatímco ČEZ ESCO dva, což bude fakticky znamenat omezený vliv na jeho chod a rozhodování.

Také podle zastupitele a někdejšího náměstka primátora Eduarda Heczka (KSČM) je vznik společného podniku nevýhodný. "V rámci projektů tady má vzniknout 19 samostatných zdrojů na spalování fosilního paliva, to znamená plynu. Celková investice v horizontu tří let do roku 2024 má být až jedna miliarda korun. Bude to obrovská zátěž pro město, které bude mít v nové společnosti devětačtyřicetiprocentní účast, čili bude se i v tomto rozsahu podílet na financování. To se musí výrazně projevit v ceně tepla," míní Heczko.

Primátor města Josef Bělica (ANO) ale kritiku odmítá. Podle něj materiál podpořili i někteří opoziční zastupitelé. "Pokud má město být do budoucna nezávislé a mít možnost si některé energetické projekty řídit samo, tak bohužel jinou cestu nevidím," uvedl Bělica. Havířov chce urychlit modernizaci teplárenství i s ohledem na energetickou politiku Evropské unie, která směřuje k přechodu tepláren na nové technologie a k posunu z uhlí na plyn. "Potřebujeme řešit nejenom energetiku co se týče teplárenství, ale také energetiku, co se týče elektrické energie. Máme tady velmi náročné budovy na provoz....potřebujeme hledat úspory a inteligentní řešení. Veolie teď vytvořila nějaký protitlak, já tomu rozumím, mají tady dlouhodobě monopol a teď hrozí, že do některých projektů by se jim mohla objevit konkurence," uvedl Bělica. Dodal, že primárním cílem města není rozbít síť centrálního zásobování teplem, ale naopak ji stabilizovat. "Město vždy bude teplo soutěžit, takže pokud Veolie modernizuje, zvládne odchod od uhlí a bude mít dobrou cenu tepla, tak není důvod s ní dále nespolupracovat," podotkl primátor.

ČEZ ESCO je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje energetické potřeby firem, obcí a institucí. Zajišťuje dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, energetické audity a energetické poradenství, výstavbu elektrických zařízení, kogeneračních jednotek a střešních fotovoltaických elektráren. ČEZ ESCO má téměř 2000 zaměstnanců.