Havířovští zastupitelé se jeli podívat na kogenerační jednotky do Prostějova

Zdroj: polar.cz
Rubrika: Havířov
Autor: Bára Kelnerová

8. 3. 2022

Primátor Havířova pozval zastupitele do Prostějova, kde mají zkušenosti s vytápěním pomocí kogeneračních jednotek. Všichni zúčastnění se tak mohli podívat, jak systém v praxi funguje. Zejména opoziční zastupitelé exkurzi uvítali, měla však podle nich přijít už dříve.

Vedení havířovské radnice čelí na každém zastupitelstvu kritice, že byl založen společný podnik se společností ČEZ ESCO ENVEZ, který má najít alternativy vytápění po odklonu od uhlí. I proto primátor pozval zastupitele do Prostějova, kde přešli ze spalování v klasických kotelnách na kogenerační jednotky.

Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov: "Kogenerační jednotky, které spalují plyn, tak jsou tak dokonalé, že žádné nečistoty do ovzduší nejdou. To, co vidíte z komínů, je kondenzovaná pára." Obě města si dobře uvědomují, co se děje na trhu s cenami plynu.
Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Jestli budeme vytápět my plynem, budou vytápět plynem všichni ostatní kolem nás. Je to rozdíl, když vyrobíte to teplo tady, dodáte ho do domu, a nebo ho vyrobíte x desítek kilometrů mimo město a potom ho musíte energovody převádět a tam dochází k dalším ztrátám." Opoziční zastupitelé ocenili návštěvu Prostějova. Někteří mají stále ale obavy ze znečištění.

Martin Rédr (Piráti), zastupitel: "To je asi zásadní problém a potom je také dost nejasností, co provází celý ten vznik projektu. Nebylo to řečeno dopředu, což je škoda.” Daria Škutová (SPD), zastupitelka: "Nemyslím si, že to jsou dva totožné projekty. Navíc víme, že společnost ČEZ ESCO investovala v Prostějově na výstavbu ze svých zdrojů, zatímco v Havířově se na tom bude podílet město 49 procenty.” Projekt, který by měl navrhnout nejlepší řešení pro Havířov, by mohl být zpracován do roka a půl. Pak bude na rozhodnutí nového zastupitelstva, kterou cestou se město vydá.