Regionální zprávy POLAR 2021-06-22 16:00:00

Zdroj: Polar TV
Rubrika: 16:00 Regionální zprávy POLAR

22. 6. 2021

Havířov chce větší kontrolu nad energetickými projekty

Havířov bude vlastnit 49 % akcií v nově založené společnosti s ČEZ ESCO. Mnozí opoziční zastupitelé si myslí, že se město chystá k odpojení od centrálního vytápění. Primátor tvrdí, že se nic takového nechystá.

Město musí být soběstačné a mít možnost si některé energetické projekty řídit samo. Právě proto Havířov založí společnost s ČEZ ESCO. Někteří zastupitelé mají obavy, že dojde k odpojení od centrálního zásobování teplem.

Martin Rédr (Piráti), zastupitel: "Je předpoklad, že když se odpojí část domů z Havířova, teplárna pojede dál na plný výkon, takže ty emise z ní se nesníží a navíc ještě přibudou lokální emise v podobě drobných kotelen, které budou na plyn vyrábět to teplo.”

Opozici také vadilo, že město bude menšinový vlastník s 49 % akcií.

Milada Halíková (za KSČM), zastupitelka: "V nové společnosti nebude mít město většinu a nebude moci na žádné úrovni rozhodovat, co se skutečně v této společnosti bude dít."

Vedení radnice tvrdí, že cílem nové společnosti není odpojení od centrálního zásobování teplem.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Já si myslím, že se komíny stavět nebudou, určitě ne v dohledné době. My tím, že deklarujeme, že chceme zachovat ten systém toho zásobování teplem, tak lidé mohou být v klidu. My potřebujeme řešit energetiku nejen co se týče teplárenství, ale energetiku co se týče elektrické energie. To není odchod z jednoho monopolu a vytvoření monopolu města, to je vytvoření nějaké synergie, která v rámci těch možností může fungovat. Na druhou stranu městu to dává více alternativ při rozhodování a nebude odkázáno jen na jedno řešení a čekat na to, až někdo dá cenu a vy řeknete ano, tu cenu musíme akceptovat."

Za svůj podíl v nové společnosti s názvem ENVEZ Havířov zaplatí 4,6 milionu korun.