V areálu haly Slavie se konal festival Energie pro kulturu

Zdroj: TV Polar

24. 6. 2022

V areálu sportovní haly Slavie se konal festival Energie pro kulturu. Součástí bylo i speciální oranžové kolo, kdy vysportovaná energie podpořila základní umělecké školy. Bohužel akci nepřálo počasí.

Tohle speciální kolo posloužilo dobré věci a to v rámci festivalu Energie pro kulturu, který uspořádala společnost ENVEZ, což je společný podnik města a ČEZ ESCO. Veškerá ručně vyšlapaná energie se přeměnila na peníze na podporu obou základních uměleckých škol.

Filip Novotnýmoderátor: “Oranžová kola Nadace ČEZ jsou o tom, že se tady smazávají docela rozdíly mezi těmi, jestli někdo umí, nebo neumí jezdit na kole, protože tohle jsou speciály pro vozíčkáře, jsou to handbiky. Jede se jedna minuta a samozřejmě záleží na tom, kolik jízd dneska zvládneme. Někdo dokáže třeba vyjet 500 korun za jednu jízdu za jednu minutu. Během té minuty, kdy někdo jede, tak se to převádí na naši obrazovku a ta naše energie, kterou vydáme, tak se převede na peníze.”

Velkými dříči a se ukázali mladí fotbalisté a do šlapání se zapojily i děti ze ZUŠ.

Mirek Matušovič, MFK Havířov: “Tak my jsme věděli, že to je na dobrou věc, proto jsme sem přišli. Takhle nás to napadlo, že bychom jako fotbalový klub mohli tady zavítat a udělat něco dobrého pro veřejnost.”

anketa: “Teď si nejsem jistá, kolik jsme vyšlapala, ale něco kolem tři sta. Dneska není ideální počasí, ale zvládli jsme to a někteří lidé i přišli, tak dobrý.”

Anna Mikulová, ředitelka ZUŠ L. Janáčka: “Samozřejmě vítáme jakékoliv finanční příspěvky. Za částku, kterou nám tady dnes havířovští občané vyšlapou, koupíme několik hudebních nástrojů. Uvažovali jsme o houslích, klarinetu a příčné flétně.”

Terezie Krainová, ředitelka ZUŠ B. Martinů: “Já bych také chtěla poděkovat Nadaci ČEZ za uspořádání této perfektní akce. I když nám počasí nevyšlo, tak si myslím, že si to žáci užili a my za peníze, které vyšlapou občané Havířova, tak použijeme na nákup hudebních přístrojů a jsme za to velice rádi.”

Po oba dny byl připravený bohatý program. Všechny však mrzelo, že zejména ve čtvrtek zábavu narušily silné bouřky. I tak se podařilo vyšlapat pro ZUŠ přes sto tisíc korun.